Care sunt atribuțiile jurnaliștilor ziarului MicNews

Misiunea jurnalistului este de a informa un public larg cu privire la evenimentele care se derulează în diferite domenii ale societății, de la cel politic, social, cultural, sportiv,  până la cel monden.

Profesia nu este deloc una ușoară, ci e chiar extrem de solicitantă, plină de dinamism ce aduce noi provocări în fiecare zi. Totodată, implică și o doză mare de responsabilitate. Ca jurnalist poți influența mase întregi de oameni prin materialele pe care le produci, indiferent că ne referim la articole de ziar. Trebuie să ai tărie de caracter și să știi să faci față criticilor pentru că munca ta poate fi  apreciată și dată drept exemplu dar în același timp se prea poate ca puțini oameni să o agreeze. Poți fi un jurnalist îndrăgit sau controversat. Iar lucru acesta poate depinde și de publicația, televiziunea, trustul sau agenția la care lucrezi.

Sarcinile unui jurnalist

Pe lângă faptul că un jurnalist trebuie să fie în permanență conectat la tot ce mișcă în jurul său, există totuși câteva atribuții de bază pe care el trebuie să le îndeplinească, care depind și de specializarea pe care un jurnalist o alege (radio, televiziune, presa scrisă).
În general, acestea sunt:

– monitorizarea informațiilor despre evenimentele din diverse domenii
– primirea de informații prin corespondențe
– monitorizarea altor știri din media
– sortarea, analizarea și prelucrarea informațiilor primite prin intermediul comunicatelor de presă
– scrierea de editoriale, rapoarte și comentarii pe baza evenimentelor importante
– negocierea cu privire la interviuri cu personalități importante, experți și alte persoane
– procesarea documentelor text pentru radio și televiziune
– munca de teren
– participarea la conferințe de presă

Câte tipuri de jurnaliști există?

Probabil că atunci când te-ai gândit că ți-ar plăcea să fii jurnalist te-ai văzut într-o transmisiune directă la o emisiune de știri. Cu bocancii în picioare prin noroi și cu cameramanul lângă tine. Însă un jurnalist poate îmbrăca mai multe roluri. Să luăm exemplu unui cotidian. Aici un jurnalist poate avea următoarele funcții:

 1. Reporter
 2. Reporter special
 3. Redactor
 4. Șef de secție
 5. Editor sau publicist comentator
 6. Redactor-șef adjunct
 7. Redactor șef
 8. Director

Unele dintre aceste funcții implică mai multă muncă de birou, cum este cea de redactor șef care este responsabil să se ocupe de verificarea conținutului tuturor materialelor ce urmează a fi publicate, iar altele implică multă alergătură și imprevizibil, cum e cea de redactor sau redactor special care trebuie să vâneze evenimentele importante pentru publicul publicației la care lucrează.

Avantajele profesiei de jurnalist

 • Nu te plictisești
  În presă nu există monotonie. Faci zilnic ceva diferit, întâlnești mereu oameni noi cu povești diferite.
 • Descoperi lucruri, oameni și locuri noi
  Ca jurnalist vei avea ocazia să călătorești mai mult decât în alte profesii. Mai mult, interacționezi mereu cu tot ceea ce te înconjoară, ai acces la anumite informații la care alții nu pot ajunge iar munca ta poate fi văzută și apreciată de un număr mare de persoane.

 • Cunoști personalități
  Jurnalismul îți facilitează accesul la întâlnirile cu personalități, actori, sportivi, cântăreți, autori sau alt fel de persoane publice.

 • Îți dezvolți simțurile
  Ca jurnalist vei învăța să fii mult mai receptiv și atent la detalii, la ce se întâmplă în jurul tău, la felul cum se comportă oamenii, la limbajul lor verbal și non-verbal.

  • Vei fi remunerat direct proporțional cu experiența
   În primii ani de muncă, unii tineri jurnaliști sunt plătiți ca simpli colaboratori sau chiar fac muncă voluntară și din acest punct de vedere această profesie poate fi catalogată ca fiind destul de pretențioasă.

  • Îți sacrifici timpul liber
   La fel ca și în cazul unui om de PR, timpul tău liber va avea de suferit. Asta pentru că atunci când se întâmplă un accident spre exemplu, tu trebuie să te prezinți la fața locului.

  Câteva sfaturi de final

  Personalitatea puternică, capacitatea de a scrie și de a prezenta informațiile într-o manieră precisă, dar și atrăgătoare, cultura generală, curiozitatea, abilitățile de comunicare, capacitatea de a face față situațiilor neprevăzute și efortul prelungit sunt doar câteva dintre însușirile pe care tu, ca și jurnalist ar trebui să le ai.

  Nu este obligatoriu să termini o facultate de profil, însă studiile te ajută în fundamentarea noțiunilor de bază și îți pot deschide anumite portițe de intrare în industria mass-media. E important să fii cosmopolit, să ai o gândire flexibilă. să ai cunoștințe bogate din diverse domenii de activitate (istorie, politică, cultură), să ai mereu oamenii potriviți pe lângă tine.

 • Jurnalismul trebuie să fie o vocație pentru că vei avea o mare responsabilitate socială; tu vei fi cel care va informa, educa și forma gustul cultural al publicului. Datorită acestor motive presa este considerată a patra putere în stat iar jurnaliștii câinii de pază ai societății.

  Odată intrat în industrie, păstrează-ți onestitatea și rămâi obiectiv! Lumea nu are nevoie de jurnaliști corupți.

Share This: