De ce a ajuns România mică. Moștenirea unui secol ÎN CIFRE

România Mare, la 100 de ani de existenţă e, în fapt, România mică. Asta pentru că suntem din ce în ce mai puţini. În ultimele 3 decenii, populaţia a scăzut constant şi sustanţial. În an Centenar, în România mai locuiesc 19,5 milioane de persoane. Practic, în fiecare zi, România pierde 350 de locuitori, informează Realitatea TV. În plus, România Mare NU mai e aşa de mare şi pentru că infrastructura pe care am construit-o la începuturile existenţei noastre ca stat unitar şi modern e astăzi… mult mai firavă.

În urmă cu 100 de ani, în România trăiau aproape 15 milioane de persoane. Natalitatea , însă, a tot crescut. Din 1918 şi până în 1992. De la intrarea noastră în democraţie, numărul românilor scade constant.

În 2018, datele statistice arată că în România trăiesc aproximativ 19,5 milioane de români, faţă de 22 de milioane câţi eram în 2017. Până în anul 2050, în tara vor mai ramane doar 16 milioane de locuitori, arată proiectările populației României ale Centrului de Cercetări Demografice, ONU, dar și Eurostat.

Şi nu doar că numărul naşterilor e din ce în ce mai mic, dar mulţi dintre noi aleg să-şi trăiască viaţa în alte ţări.

În 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, au plecat în străinătate cei mai mulţi români – peste 550.000. Iar acum pleacă anual cam 200.000.

Cei care rămân în ţară nu sunt foarte motivaţi să aibă copii. O femeie naşte, în medie, 1,6 copii, conform datelor INS. Deşi se înregistrează o uşoară creştere în ultimii ani, e mai puţin decât în Franţa, unde femeile fac 2 copii, în medie. Stăm totuşi mai bine decât Portugalia, Spania sau Italia, unde media este de 1,3 copii.

România pierde în fiecare an 140.000 de locuitori. Anual, numărul naşterilor e cu 70.000 mai mic decât cel al deceselor.

Vârsta medie a populaţiei ajunge la 41 de ani, în creştere faţă de anul trecut.

Acum raportul este de 110 persoane vârstnice la 100 de tineri şi asta înseamnă că peste 20-30 de ani o să avem un adult care va trebui să susţină 2 pensionari.

Am rămas mai puţini, calitatea vieţii este scăzută, iar nivelul de educaţie este foarte slab.

Dacă înainte de Marea Unire, jumătate dintre români nu ştiau să citească sau să scrie, în prezent, situaţia este asemănătoare.În 2018, 47% din populaţie este analfabetă funcţional.

Şi nici nu e de mirare. România alocă cei mai puţini bani din Uniunea Europeană pentru educaţie.

Share This: