FOTO: Zeci de victime în urma exploziilor de pe aeroportul din Bruxelles

Cel puţin 17 persoane (13 confirmate oficial) au murit şi aproximativ 100 au fost rănite, marţi dimineaţă, în urma a două explozii produse la aeroportul internaţional Zaventem din Bruxelles, potrivit cotidianului belgian La Derniere Heure.


Totuşi, un reprezentant al poliţiei federale belgiene, citat de agenţia Belga, a declarat că bilanţul exploziilor este de un mort şi mai mulţi răniţi, informează AFP şi Reuters. 

Deflagraţiile s-au produs în jurul orei locale 08:00 (07:00 GMT), în zona de plecări a aeroportului. 

Media belgiene au relatat că legăturile feroviare cu aeroportul Zaventem au fost suspendate, iar Eurocontrol a anunţat că traficul aerian pe aeroportul din Bruxelles a fost închis până la noi dispoziţii. 

Cauza deflagraţiilor nu este clară deocamdată. Potrivit AFP, o primă explozie a fost auzită în zona de plecări a aeroportului, urmată la scurt timp de a doua deflagraţie. Numeroase persoane au fost văzute când părăseau aeroportul abandonându-şi bagajele. 

Corespondentul canalului de televiziune Sky News, Alex Rossi, aflat la aeroportul Zaventem, a declarat că a auzit ‘două explozii foarte, foarte puternice’. ”Am simţit clădirea mişcându-se. Erau praf şi fum peste tot”, a spus el. 

Claude Moniquet, expert în terorism, a declarat pentru cotidianul La Libre Belgique că, ‘după imagini, exploziile au fost puternice’. ‘Este nevoie ca încărcătura (explozivă) să fie puternică pentru a putea sparge geamurile’, a declarat Moiquet, care a refuzat să facă alte comentarii.

UPDATE 1: Înainte de cele două explozii, în aeroport au fost focuri de armă şi strigăte în limba arabă.

UPDATE 2: Mai multe dispozitive explozive au fost descoperite în incinta aeroportului, potrivit presei belgiene.

UPDATE 3: Presa vorbeşte despre aproximativ 100 de răniţi.

UPDATE 6: Alerta antiteroristă din Belgia, ridicată la nivel maxim.

UPDATE 7: Autobuzele, troleibuzele, tramvaiele şi metroul nu mai circulă marţi în Bruxelles după seria de explozii de la aeroportul Zaventem şi din cel puţin o staţie de metrou, informează AFP şi Reuters, citând un oficial.  Totodată, Centrul belgian pentru situaţii de criză a cerut populaţiei să rămână ‘acolo unde se află’ după seria de explozii soldată cu cel puţin 13 morţi şi 35 de răniţi, potrivit postului de televiziune VRT.

UPDATE 8: Potrivit presei belgiene, una dintre explozii de la aeroport a fost atac sinucigaş, iar a doua explozie a fost provocată de un pachet detonat de la distanţă.

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

Share This: