Pietro Scepchin: Asociatia Gameslot va avea un rol decisiv in responsabilizarea jucatorilor cat si a operatorilor.

MEDIA NEWS PRESS va ofera in exclusivitate primul interviu cu Pietro Scepchin, presedintele fondator al Asociatiei Gameslot.

 

Reporter: Cum va juca Asociatia Gameslot pe piata jocurilor de noroc ?

Pietro Scepchin: In primul rand cred ca trebuie sa plecam de la faptul ca Gameslot este o organizatie care reprezinta interesele consumatorilor de jocuri de noroc, nu ale operatorilor. Este o miscare de care operatorii s-au temut mult timp. Dar pe principiul, de ce iti e frica de aia nu scapi, iata ca dupa un an Gameslot ia nastere. Asociatia in sine e un fenomen nou pe piata jocurilor de noroc din Romania, operatorii nemaiconfrantandu-se cu astfel de miscari pana acum. Prin denumire tinteste piata de sloturi, sloturile reprezentand principala categorie de jocuri de noroc din Romania.

Reporter: Organizatia din care faceti parte va avea si un program de responsabilizare sociala?

Pietro Scepchin: Evident ca da. Responsabilizarea jucatorilor cat si a operatorilor este unul din obiectivele majore ale Asociatiei Gameslot. Vom avea un program, semnificativ mai mare decat programul operatorilor ,,Joc Responsabil”. Gameslot va avea un rol decisiv in responsabilizarea jucatorilor cat si a operatorilor.

Reporter: Stiu ca v-ati implicat foarte mult in acest program, Joc Responsabil, acum ca va aparea un alt program va ve-ti mai implica ?

Pietro Scepchin: Eu la ,,Joc Responsabil’’ m-am implicat in mod voluntar pana acum, nu am avut niciun beneficiu si nici nu am urmarit asa ceva. Nu regret ca am facut asta. Datorita implicari mele in programul joc responsabil, astazi niste oameni traiesc. Ori satisfactie mai mare ca asta nu cred ca exista. Dar ca sa va raspund concret la intrebarea dumneavoastera, ma voi implica de fiecare data cand mi se va cere ajutorul, atata timp cat prin acest program se urmareste responsabilizarea consumatorului de jocuri de noroc. Joc responsabil este un program al operatrilor, operatori pana acum au dat dovada de un mare subiectivism. In afara de putina galagie in media, nu au facut nimic cu care sa ii scoata in evidenta.

Reporter: In trecut i-ati cerut demisia lui Doru Gheorghiu de la asociatia Joc Responsabil, credeti ca a-ti gresit ?

Pietro Scepchin: NU.  Imi mentin parerea. Domnul se afla in conflict de interese, cel putin din punct de vedere moral. Era CEO la patronatul operatorilor de pariuri si in acelasi timp si presedintele asociatiei joc responsabil. Domnul trebuie sa se hotarasca. Ori cu jucatori, ori cu operatori. Nu poti juca la doua capete.  In plus de asta, Doru Gheorghiu e cuminte. Nu sufla un cuvat in fata operatorilor. Iar cumintenia asta de care a dat dovada pana acum se vede in stagnarea programului Joc responsabil, lucru care pe noi cei de la Gameslot ne obliga sa luam atitudine.

Reporter: Stiu ca a-ti avut o plangere penala din partea domnului Doru Gheorghiu, cum sa solutionat ?

Pietro Sepchin: Dosarul Penal la care faceti dumneavoastra referie face parte din stratedia operatorilor de defaimare si intimidare. Domnul a pierdut cu brio. Din pacate modul de intaractiune al operatorilor cu alte ong-uri, de multe ori se reduce la intimidari si atacuri la persoana. Probabil, ca doar atata la dus mintea. Eu nu ma las intimidat de nimeni si de nimic, sunt antrenat sa rezist la atacuri mult mai murdare decat acesta. Iar atacuri din partea operatorilor vor mai fi, tocmai din motivul amintit mai sus. Ei nu au capacitatea de a purta un dialog constructiv cu societatea civila.  Eu am o relatie destul de stransa si cu ong-urile din afara tari. Operatori acolo, in unele tari,  se comporta la fel de mizerabil cum se comporta si in Romania. Iar daca ne uitam la evolutie in toate tarile din europa vom observa ca acolo unde a existat dialog s-au gasit solutii de mijloc, iar acolo unde sa mers pe aceiasi strategie pe care se merge si in Romania, operatorii au avut de suferit, in unele tari au fost chiar scosi in afara legii.

Reporter: Credeti ca interzicerea jocurilor de noroc este o solutie pentru rezolvarea problemei dependentei de jocuri de noroc ?

Pietro Scepchin:  E mult de discutat pe acest subiect. Cred ca ar trebuii o dezbatere destul de  serioasa pe acest subiect.  In primul rand cred ca ar trebuii plecat de la faptul ca, ca in orice domeniu, unde exista cerere va fi si oferta. Iar cerere de consum de jocuri de noroc in Romania,  exista. In plus de asta, odata interzise apar niste probleme. Gasirea de noi locuri de munca pentru angajatii din industrie, amortizare taxelor si impozitelor din industrie, si piata neagra.  Eu cred ca daca se va ajunge la aceasta solutie, ea trebuie facuta intr-un mod responsabil. Nu poti ajuta o categorie sociala, nenorocind alta. In plus de asta , scopul interziceri ar trebuii sa fie protectia consumatorului si nu alungarea operatorului. Ori daca ii interzici pe cei prezenti si apar cei la negru, ar trebuii sa ne intrebam daca prin interzicere am protejat in mod real consumatorul s-au l-am dat pe mana unor infratori.  Va asigur ca Asociatia Gameslot sta cu lupa pe tarile unde s-au luat decizi restrictive, tocmai pentru a urmari evolutia acestora, pentru a invata din greselile altora, dar nu numai.

Reporter: Unde credeti ca se vor pozitiona operatori in raport cu Asociatia Gameslot ?

Pietro Scepchin: Operatori ne vad ca un pericol pentru business-urile lor si nu ca pe un plus de valoare pentru industrie. Tocmai de aceea apreciez ca relatia cu operatorii nu va fi una excelenta cum de altfel nici pana acum nu a fost.  Eu am experienta GAME WORLD care mi-a aratat ca operatori nu sunt asa dornici de dialog atunci cand vine vorba de protectia jucatorului. Dar chiar si asa Game World ramane cel mai responsabil operator din Romania, acest lucru fiind recunoscut de toata lumea.

Reporter: Asociatia Gamslot va activa si in afara tari ?

Pietro Scepchin: Momentan nu va pot spune  da sau nu. Suntem  in discutii cu R.Moldova. Este posibil ca de la anul sa fim implicati in actiuni de constientizare a populatiei cu privire la riscurile asociate consumului de jocuri cu scopul de a reduce cererea de consum si bineinteles piata neagra.

Reporter: Cati oameni se sinucid intr-un an din cauza jocurilor de noroc  in Romania ?

Pietro Scepchin: Din ultimele date pe care le avem, sunt undeva la 2 oameni pe zi, dar nu m-as grabi sa spun ca e o cifra conforma cu realitatea. In perioada urmatoare vom solicita date concrete de la insitutile statului si le vom da publicitati. E destul de greu sa ai un numar exact, avand in vedere ca nu mai e la moda biletul de adio ceea ce face ca un procuror sa stabileasca din ce in ce mai greu cauza reala care a condus la gesturi de acest tip. In plus de asta, din experienta, o persoana care recurge la asa ceva are adunate mai multe nemulturi, care vin la pachet cu cea de jocuri de noroc.

Reporter: Din punctul de vedere al asociatiei Gameslot cam care ar fi solutiile pentru reducerea dependentei de jocuri ne noroc ?

Pietro Scepchin: Solutii sunt. Nu de solutii ducem lipsa, avem solutii la toate problemele din industrie.  Problema apare atunci cand vrei sa le pui in aplicare, te indrepti catre operatori si catre institutiile statului pentru a pune in practica solutiile si ce sa vezi, te trezesti cu usile inchise. Din pacate in multe dintre aceste situatii depinzi de acesti doi factori, tocmai de aceea asociatia se va ocupa de gasirea de solutii alternative.  Iar ca sa va dau un exemplu, la asociatia joc responsabil, nu s-au facut multe din ce trebuia sa se faca pentru ca operatorii nu doreau sa finanteze astfel de proiecte. Deci din start, ne-am pus intrebarea logica, daca operatori nu isi finanteaza propriul program, de ce l-ar finanta pe al nostru. Atunci am fost nevoiti sa gasim solutii alternative de finatare, sa nu stam la mana operatorilor, lucru pe care l-am si facut.  Imi aduc aminte cat de mult au durat implementarea unor masuri propuse de mine  sub sigla joc responsabil la Game World Bucuresti mall, in conditia in care vorbim de un program al operatorilor. Pentru amplasare info-pointului  acela din sala, de la propunere si pana la punerea efectiva in functiune au fost necesare,  in total, cam 6 intanlniri, 10 ore de discutii,  cam 12 telefoane,  aproximativ un an timp de asteptare, si vreo 3 comunicate de presa.  Mult, exagerat de mult,  pentru o munca pe care baieti mei, programatori,  ar fi facut-o la Game World in maxim o ora.

Reporter:  Intr-un alt interviu v-ati aratat nemultumit de faptul ca in anumite sali  de jocuri sunt camatari, de ce si ce va face Asociatia Gameslot in acest sens?

Pietro Scepchin: Intr-adevar asa este, sunt nemultumit, iar aceasta nemultumire a crescut in momentul in care am inceput sa ma implic in programul joc respobsabil la Game World. Nu poti face preventie eficienta cu camatari in cazinouri. Punct. Din pacate Gameslot nu dispune nici de logistica necesara si nici de cadrul legal pentru a da camatari afara din salile de jocuri. Vorbim de grupari organizate, criminale din punct de vedere economic. Tot ce poate face Gameslot este sa le identifice cu ajutorul jucatorilor si sa sesizeze autoritatile statului. Ca sa poti anihila o astfel de retea este necesara o institutie militarizata de tip DIICOT.

Reporter : Aveti o radiografie asupra numarului de operatori care activeaza pe piata din romania si a numarului de dependenti ?

Pietro Scepchin: Evident ca avem. Pentru a putea realiza niste planuri de actiune, era necesar sa stabilim cine sunt operatori si cati sunt. In prezent in romania activeaza  280 de operatori de sloturi, 24 de operatori de pariuri, 6 operatori de casino, 7 operatori de bingo şi 9 operatori de cluburi de poker, in anline 21. Din aprecierile nostre, numarul persoanelor care au depasit limita divertismentului se situeaza intre 80% -85% din totalul consumatorilor de sloturi si undeva la 30% din totalul consumatorilor de pariuri sportive, tocmai de aceea ne concentram foarte mult pe operatori de sloturi atata land-based cat si online, sloturile in romania fiind principala categorie de jocuri de noroc care provoaca dependenta.

Reporter: Care vor fi diferentele intre programul joc responsabil si programul jucatorul responsabil ?

Pietro Scepchin: Diferentele sunt majore. Prima diferenta este de nivelul de implicare in program. Eu ii cunosc pe cei de la joc responsabil, si va asigur ca nu sunt prosti deloc. Acolo pur si simplu nu se doreste sa se faca nimic. Vorbim totusi de un program al operatorilor, asa cum am demonstrat in foarte multe randuri, operatorii sunt subiectivi. Mie personal, un membru Romslot mi-a cerut sa nu mai trimit jucatori cu probleme la psihologii programului. In plus de asta vorbim de peste 100 de voluntari, numai in bucuresti , care vor fi pregatitii  sa informeze jucatorii cu privire la efectele nocive ale consumului de jocuri de noroc, joc responsabil nu dispune in prezent de o asemenea forta. Un alt diferentiator este bugetul alocat campanilor de informare, noi alocam peste 50.000 de euro anual, Asociatia joc responsabil, nu stiu daca baga 2000 de euro. Numai ca sa intram la metrou, ne costa vreo 20.000, 10 mii vor fi in online si alte 20 de mii in alt tip de campanii offline. Operatorii baga foarte multi banii in publicitate pentru a ademenii oamenii, avem obligatia de a ne ridica la nivelul lor.

Reporter: Avand in vedere de ce a-ti spus pana acum, putem vorbi de inceputul sfarsitului industriei de jocuri de noroc in din romania.

Pietro Scepchin: Nu m-as grabi sa anunt ’’decesul” operatorilor, cred mai degraba ca este o revenire la normalitate, la entertainment. In conditia in care acum industria seamana mai degraba cu o bursa la care oameni joaca.

Share This: