Republica penală de la Ploieşti. Cum „lucrau” la dosare şefii din Poliţie şi Parchete cu Sebastian Ghiţă

Articol realizat de: Narcis Violeta,

Procurorul şef adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Liviu Tudose, a fost reţinut, miercuri seara, pe 24 de ore, alături de Constantin Ispas, fostul şef al DGA Prahova, Viorel Dosaru, fostul şef al Poliţiei Prahova, şi de procurorul Aurelian Mihăilă. În acelaşi dosar, procurorii DNA au cerut avizul pentru reţinerea şi arestarea deputatului Sebastian Ghiţă. Dosarul vizează modul în care şefi din poliţie, parchete şi politică au protejat reţeaua de evaziune fiscală din Prahova, din care făcea parte Marcel Păvăleanu, fost angajat SGG, dar şi Răzvan Alexe, apropiatul lui Mircea şi Vlad Cosma. Dosarul a fost iniţial clasat de fostul procuror DNA Lucian Papici şi redeschis recent.

Cei patru au fost audiaţi timp de circa şapte ore la Ploieşti, în “dosarul Papici”, după care au ieşit cu cătuşe pe mâini, transmite corespondentul MicNews

Liviu Tudose, Constantin Ispas, Viorel Dosaru şi Aurelian Mihăilă sunt duşi în arest la Bucureşti, urmând ca joi să fie prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă.

Procurorul şef adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Liviu Tudose, fost procuror şef al aceleiaşi instituţii, este acuzat de luare de mită şi furnizare de informaţii nedestinate publicităţii.

Aurelian Mihăilă, fost procuror şef adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, este acuzat de cercetare abuzivă şi de folosirea de informaţii nedestinate publicităţii.

Constantin Ispas, fostul şef DGA Prahova, aflat sub control judiciar într-un alt dosar, este acuzat de trafic de influenţă şi de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii.

La rândul său, chestorul Viorel Dosaru, fostul şef al IPJ Prahova, este acuzat de două infracţiuni de luare de mită, trafic de influenţă, favorizarea infractorului şi furnizarea de informaţii nedestinate publicităţii.

Procurorii DNA arată că în perioada iunie 2013-primăvara anului 2014, Liviu Tudose, pe atunci şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, i-a permis deputatului Sebastian Ghiţă să aibă acces la informaţii nedestinate publicităţii, dintr-un dosar penal aflat în lucru la parchetul respectiv. Scopul său era de a obţine o funcţie de conducere într-o instituţie publică, dar şi de a „zădărnici urmărirea penală efectuată în cauză”, arată DNA. Acelaşi scop îl aveau şi Ghiţă, şi cei cercetaţi în dosar, faţă de firmele cărora Ghiţă avea interese financiare.

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărire penală, arată DNA.

În legătură cu acelaşi dosar penal aflat în lucru, şi chestorul Viorel Dosaru, în calitate de şef al IPJ Prahova, i-a permis accesul la informaţii clasificate lui Sebastian Ghiţă, în perioada iunie-septembrie 2013, mai arată DNA. În dosarul respectiv, ofiţeri de poliţie aflaţi în subordinea lui Dosaru erau delegaţi să facă acte de urmărire penală.

În vara anului 2013, procurorul Aurelian Mihăilă, pe atunci adjunctul lui Liviu Tudose la Parchetul prahovean, i-a permis accesul la informaţii din dosar lui Constantin Ispas, pe atunci şef al DGA Prahova, care la rândul său a folosit aceste informaţii pentru a accede în funcţii de conducere în MAI, arată DNA.

Procurorii mai acuză că în vara anului 2014, procurorul Aurelian Mihăilă „a ticluit probe nereale, constând în plângerea formulată în numele unei persoane împotriva unui alt procuror din aceeaşi unitate de parchet, sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de fals în declaraţii”. Plângerea respectivă, nedatată şi nesemnată a fost ulterior înmânată unui ofiţer cu funcţie de conducere în cadrul B.C.C.O. Ploieşti, pentru a fi valorificată, mai arată DNA.

Tot în 2013, fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas i-ar fi pretins unui om de afaceri aflat în relaţii apropiate cu liderii politici locali şi centrali să-i asigure susţinere politică pentru ocuparea unor funcţii în MAI, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui procuror cu funcţie de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Ulterior, el a şi obţinut informaţii clasificate de la procurorul general adjunct Aurelian Mihăilă, arată DNA.

Procurorii mai arată şi că cel la care a apelat Sebastian Ghiţă atunci când a fost prins de poliţişti conducând cu permisul suspendat, în 2012, a fost Viorel Dosaru, şeful IPJ Prahova. Dosaru ar fi intervenit pe lângă poliţiştii de la Biroul Rutier DN1 pentru ca aceştia să nu dispună măsurile legale în cazul lui Ghiţă – amendă pentru depăşirea vitezei legale şi dosar penal pentru conducere fără permis. În schimb, Ghiţă i-a promis lui DOsaru susţinerea pe funcţie.

În acelaşi dosar a fost audiat la sediul DNA Ploieşti, miercuri dimineaţă, şi deputatul Sebastian Ghiţă, care a declarat la ieşire că are calitatea de suspect.

Ulterior, Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului independent Sebastian Ghiţă, acesta fiind acuzat de dare de mită, şantaj, cumpărare de influenţă şi alte infracţiuni.

În 3 martie, şeful Biroului de Investigare a Criminalităţii la Regimul Fondurilor Publice şi a Corupţiei din cadrul IPJ Prahova, Ştefan Dobre, şi şeful Poliţiei Ploieşti, Cristian Manea, au fost audiaţi la DNA Prahova, tot în dosarul “Lucian Papici”.

În acest caz au mai fost audiaţi şeful Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Prahova, Nicolae Zecheru, agentul Ionuţ Ciorobea de la Poliţia Economică, directorul adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din cadrul IGPR, Gheorghe Parepa, şi procurorul şef adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Liviu Tudose.

Audierile au avut loc în contextul în care ICCJ a confirmat redeschiderea urmăririi penale într-un dosar care vizează 13 persoane cu funcţii importante din judeţul Prahova, iar dosarul ar fi fost clasat, în 2014, de fostul procuror DNA, Lucian Papici.

În 2013, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a început cercetările într-un dosar evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ 34 milioane de euro, în care erau vizate persoane cu funcţii importante din Prahova. Surse judicare declarau că, în urma cercetărilor efectuate în cauză, ar fi reieşit faptul că persoane cu funcţii importante din Poliţia Prahova şi structurile Parchetului ar fi dat informaţii din dosarele celor anchetaţi cu scopul de a tergiversa sau împiedica ancheta.

Lucian Papici, la acea vreme procuror DNA, care a anchetat presupusele fapte, a dispus clasarea dosarului, pe motiv că acestea nu se confirmă.

Share This: